כפתור סגירה

כתבה בנושא פערי שכר לצד עלייה במספר הנשים בתפקידי פיתוח והנדסה: האם ענף ההייטק בדרך לשינוי מגדרי?

על פי נתוני אתוסיה, בעוד שהשכר הממוצע בהייטק עומד על כ-22 אלף שקלים, הרי שגברים זוכים לשכר ממוצע של יותר מ-24 אלף שקלים ואילו נשים יקבלו שכר ממוצע של כ-19 אלף שקלים בלבד

כשבוחנים את נתוני השכר בענף ההייטק, ניתן לראות בבירור כי גם בתעשייה המביאה איתה חידוש וקידמה, לא נצפה שוויון בתגמול עובדים בני מינים שונים. כך למשל, על פי נתוני אתוסיה, בעוד שהשכר הממוצע בהייטק עומד על כ-22 אלף שקלים, הרי שגברים זוכים לשכר ממוצע של יותר מ-24 אלף שקלים ואילו נשים יקבלו שכר ממוצע של כ-19 אלף שקלים בלבד. הפערים גדולים גם בכל הקשור לשכר שעתי, כאשר בעוד גברים מקבלים שכר ממוצע של 81 שקלים לשעה, נשים זוכות לשכר ממוצע של 65 שקלים בלבד.

 src=

העתיד נראה ורוד יותר

בעשורים הראשונים של תעשיית ההייטק, נראו בה מעט מאוד נשים – וגם הבודדות שהצליחו להשתחל אליה, נותרו בדרך כלל בתפקידים זוטרים יחסית. עם הזמן, נפתח התחום יותר ויותר לאוכלוסיות חדשות – ובהן נשים צעירות. מספר הצעירות הבוחרות ללמוד מקצועות טכנולוגיים עדיין נמוך, אך עולה בהתמדה, ותוכניות מיוחדות, ממשלתיות ואחרות, מבקשות לעודד נערות להתמקד במקצועות ריאליים כבר בגיל התיכון.

המאמץ נושא פרי וככל שיש עלייה בדרישה נראה שהנושא המגדרי הופך ללא רלוונטי. לראייה, מנתונים שאספו באתוסיה עולה כי אם מקרב המתכנתים ילידי שנות ה-50, רק 13% הן נשים – הרי שכאשר מדובר בילידי שנות ה-90, מדובר כבר ב-37%. לשינוי תורמות גם היחידות הטכנולוגיות של צה”ל, שבשנים האחרונות קולטות יותר ויותר נערות לקורסים היוקרתיים ביותר שלהן.

לדברי אייל סולומון, מנכ”ל אתוסיה, נראה שגם אפשר לשמור על אופטימיות. “אם פתחנו את שנת 2016 כשהנשים מהוות רק 43% בתעשיית ההייטק, כשרובן  מועסקות במשרות  שאינן בתחומי ליבת ההייטק כמו אדמיניסטרציה, משאבי אנוש, כלכלה ותפעול, אנחנו מזהים עלייה של 2% במספר המועסקות בתפקידי הנדסה, מחקר ופיתוח העומד כיום על 19%. אומנם מדובר בעליה מזערית, אך בהתבוננות מעמיקה יותר לעבר האקדמיה, בהסתכלות על העלייה בשנים האחרונות במספר הסטודנטיות בתחומי המדעים וההנדסה אנחנו יכולים לשמור על אופטימיות ולחזות כי המגמה הזו תמשך בשנים הקרובות”.  src=

הפתיחות עולה עם הדרישה

הפתיחות להעסקת נשים בהייטק מגיעה, כאמור, עם הדרישה. לכן, בתחום הפיתוח, שם יש מחסור אדיר במועסקים, יותר ויותר נשים מצליחות להשתלב וזאת בתנאים שווים לגברים בתפקידים מקבילים – כלומר, תנאי השכר דומים. “מצד שני, בתפקידים ‘תומכי לחימה’, כמו CFO, אנחנו עדיין רואים אפליה מגדרית”, מציין סולומון. “השינוי יכול להגיע ממקום של רגולציה או תרבות. בן 29 שגדל על הגלובליזציה ועל זה שצבע עור, שפה או מגדר לא רלוונטי, לחלוטין יכול להביא שינוי גם לתחום זה. יחד עם זאת, דור ה-X מאוד מפלה (והיום הוא גם מופלה), ואולי מדור ה-Y שהרבה יותר פתוח, יגיע השינוי”.

“אין ספק כי הדרך עוד ארוכה”, מסכם סולומון, “אף שיותר ויותר נשים משתלבות בתפקידי הנדסה ופיתוח, הפערים בשכר עדיין גדולים. יחד עם זאת, להערכתי, העלייה במספר הנשים שישתלבו בענף, בשילוב עם העובדה שמדובר בדור חדש ומודע יותר, צפויים להביא לשינוי גם בנתונים אלו בהמשך הדרך”.

הרשמה למגזין

להישאר מעודכנים תמיד בכל החדשות והטיפים הכי חשובים בעולם התעסוקה

שדה חובה*

אולי יעניין אותך גם...

אינפלציה גוברת

החורף כבר כאן

זה חודשים ארוכים שהאופטימיות שליוותה את שוק ההון ב-2021 מתפוגגת והולכת. בארה”ב, הבנק הפדרלי מוסיף להעלות את הריבית, במהלך שבנקים מרכזיים רבים בעולם מבצעים אף הם; האינפלציה גוברת; חברות גדולות שנראו חסינות למיתון, פותחות במהלכי פיטורים; המלחמה באוקראינה עדיין מעיבה על אירופה; ואי יציבות פוליטית בבריטניה הופכת את מצבה הלא פשוט, עקב הברקזיט, למאתגר אף יותר.

 

גל פיטורי עובדים

חרב הפיטורים פוגעת לא רק ביוניקורנים, אלא גם בחברות קטנות יותר.

דו"ח חושף את מצב הנשים העגום בהיי-טק הישראלי

רק שליש: דו”ח חושף את מצב הנשים העגום בהיי-טק הישראלי

דו”ח שהוציאה רשות החדשנות מלמד שההיי-טק הישראלי משתרך מאחור בייצוג נשים: רק כשליש מהמועסקים בו הן נשים וככל שעולים במעלה הפירמידה לתפקידי ניהול, ניהול בכיר והשקעות – כך קטן מספרן

משבר – כן, אסון גדול – לא

משבר – כן, אסון גדול – לא

בניגוד לחששות, אין צפי למשבר כלכלי נוסח 2001 ו-2008, אלא לגל מינורי שיסתיים תוך מספר רבעונים. כך יוכלו חברות הטכנולוגיה והעובדים להשאיר את הראש מעל המים בתקופה הסוערת הזו.

ההייטק מתגייס למען הקהילה

ההייטק מתגייס למען הקהילה

תרומה חברתית הפכה להיות חלק אינטגרלי מ”תנאי השירות” שמציעות חברות טכנולוגיה לעובדיהן. מאיפה זה בא, מה זה מעניק לחברה וכיצד יוצאים מזה נשכרים העובדים והחברות?

משבר הגיוס בהייטק: 6 טעויות שכדאי להימנע מהן

משבר הגיוס בהייטק: 6 טעויות שכדאי להימנע מהן

הביקוש לעובדים בתעשייה שובר שיאים, וגם התחלופה שלהם.
למה זה קורה, ומאיזה שגיאות אפשר להימנע בדרך לגיוס הטאלנט הבא שלכם