כפתור סגירה

כתבה בנושא סיכום המחצית הראשונה של 2018 בהייטק הישראלי: יותר נשים, פחות אפליה בשכר

מאז תחילת 2018 עלה מספר המועסקות בתעשיית ההייטק ב-4%, אך ההפתעה האמיתית העולה מנתוני יחידת המחקר של אתוסיה היא שהשכר של מהנדסות צעירות הנכנסות לתעשייה אינו נופל משכרם של עמיתיהן הגברים. האם זהו תחילתו של עידן חדש בתעשייה שהתרגלנו לראות כגברית בעיקרה?

קמפיין ה-Me too, כמו גם עליית המודעות לנושא, הביאו לכך שבשנה האחרונה קשה היה למצוא הרבה נתונים חיוביים בכל הקשור למגדר ותעשיית ההייטק הישראלי. ואולם, לפי נתוני השכר של חברת אתוסיה, המתמחה במתן שירותי גיוס ומשאבי אנוש לתעשיית ההייטק, בחודשים האחרונים חל שינוי מהותי – כאשר נשים תופסות יותר ויותר עמדות בתעשיית ההייטק. אם בדצמבר 2017 תפסו נשים 23% מהמשרות בתעשיית ההייטק, כחצי שנה מאוחר יותר, בתחילת יוני 2018, עלה שיעור הנשים המועסקות בהייטק ל-26%.

אייל סולומון, מנכ”ל אתוסיה, מסביר את הנתונים בעזרת שתי מגמות דומיננטיות שהוא מזהה בשוק. “ראשית, ארגונים רבים עושים כל מאמץ לגייס יותר מהנדסות, ויש כאלה שמגייסים אותן כבר בשנה השנייה שלהן בלימודי ההנדסה כדי לממש את יעדי הגיוס שהציבו לעצמם”, הוא אומר. “המגמה השנייה היא העלייה במספר הנשים החרדיות המועסקות בהייטק – בשיעור של 2% מתחילת 2018. נשים אלה תורמות רבות לשינוי המפה התעסוקתית בתחום”.

לדברי סולומון, “שיעורי העלייה במספר הנשים בהייטק אולי נראים נמוכים, אך הם משמעותיים בהחלט בהתחשב בכך שנשים רבות עוזבות את התעשייה לקראת אמצע שנות ה-30  לחייהן. במילים אחרות, שיעור הגידול במספר הנשים הנכנסות להייטק הוא כפול – ובתמונה הכללית, יותר נשים משתלבות בענף ההייטק ביחס לאלו שמחליטות לפרוש ממנו. אם התעשייה תשכיל להתאים את עצמה לגברים וגם נשים שמחפשים איזון בית הבית לעבודה, אנו מעריכים שנראה ירידה גם במספר הנשים שעוזבות, וכאן יהיה שינוי משמעותי מאוד” .

סולומון מדגיש כי השינוי בתעשייה נובע גם מעליה במספר הנשים שפונות ללימודי מחשב. “לפני ארבע שנים הנתונים הצביעו על כך שמספר הנשים הנרשמות ללימודים טכנולוגיים באוניברסיטאות גדל, וכעת הן מסיימות את הלימודים ומשתלבות בתעשייה. חלקן כאמור, השתלבו כבר בשנה השנייה או השלישית ללימודים”.

פחות עובדים עוזבים מרצון

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

אחוז העוזבים מרצון מתוך סך כל העובדים

2.2%

5.1%

7%

8%

9.5%

9.8%

13.5%

10%

16%

5%

 

מגמה בולטת נוספת העולה מהמחקר של אתוסיה היא התמתנות משמעותית בשיעור העובדים העוזבים מרצון את מקום העבודה – 5% בלבד, או 10% בחישוב צפי שנתי. “ב-2017  שיעור הנטישה עמד על 16%. אם המגמה הזו תימשך עד סוף השנה, אנו נראה חזרה לרמות של 2016, שמצביעות על שוק שפוי יותר ויציב מבחינה תעסוקתית”, מסביר סולומון.

לדבריו, הירידה בשיעור העובדים העוזבים מרצונם נובעת מתחושה של אי ודאות כלכלית שככל הנראה מתחילה בארה”ב ובמדיניותו של דונלד טראמפ, נשיא ארה”ב. המצב הזה גורם לעובדים לחשוב פעמיים לפני שהם נוטלים את הסיכון של החלפת מקום עבודה. גם המלחמה שמנהלות החברות בתעשייה על כל מהנדס או מהנדסת, גורמת להן להכפיל את המאמצים לשמר עובדים.

“חברות מגלות אוזן קשבת לרצונות של עובדיהם. הן פתוחות יותר לעבודה מהבית ומוכנות להתגמש ולאפשר לעובדים שונים לעבוד בשעות שונות, או בהיקף משרה שאינו קבוע לכולם. כך, העובדים נשארים נאמנים יותר.

“ככל שארגונים בתעשייה ישקיעו יותר בהתאמה לסוגי העובדים השונים שלהם, הם יוכלו להמשיך להוריד את שיעור העוזבים מרצון. חשוב לציין שהחברות מודעות יותר לנושא המיתוג שלהן, לא רק כחברה שמוכרת מוצרים ושירותים, אלא גם כמעסיקות. הן מבינות שלא רק הלקוחות שלהן בוחרים בהן בכל פעם מחדש, אלא גם העובדים – ומפנות משאבי שיווק גם כלפי פנים”.

 

זינוק של 14% בביקוש לעובדים בענף הסמיקונדקטור

לפי סקר השכר של אתוסיה לחציון הראשון של 2018, מגמת העלייה בשכרם הממוצע של מהנדסי פיתוח נמשכה גם במחצית הראשונה של 2018, לרמה של 27,550 שקלים – לעומת 27,250 בסוף 2017, ורמה של 24,850 בסוף 2016. בהנחה שקצב הגידול יישמר בחצי השני של השנה, צפוי השכר הממוצע של מהנדסי פיתוח בתעשייה הישראלית להתקרב ל-28 אלף שקלים – לעומת 19,100 בסוף 2009.

מגמת העלייה בממוצע השכר של מהנדסי פיתוח עד יוני 2018

שנה

ממוצע שכר

2009

19,100

2010

19,356

2011

20,787

2012

21,320

2013

21,934

2014

22,730

2015

23,607

2016

24,850

2017

27,250

2018

27,550

 

באשר לביקושים, שורה של תחומי תעסוקה בהייטק נהנתה מעלייה נאה בביקוש, ובראשה – טכנולוגיות מידע עם עלייה של 7% בהשוואה לדצמבר 2017, פיתוח אוטומציה עם עלייה של 6%, ופיתוח חומרה עם עלייה של 5.5%. העוסקים בתחומים אחרים נהנו גם הם מדרישה גוברת לשירותיהם – מפתחי צד לקוח (עלייה של 5%), מפתחי full stack ומפתחי צד שרת (עלייה של 4%).

ברמת הסקטורים בענף, בחמש השנים האחרונות, כמעט לא ראינו סטארט-אפים חדשים שהתמקדו בתחום הסמיקונדקטור – אך במחצית הראשונה של 2018, חלה עלייה של 14% בביקוש לעובדים בענף. נתון זה, יחד עם העובדה שמאז תחילת 2018 נפתחו מספר סטארט-אפים בתחום, מעיד כי הענף התעורר לחיים.

“הסטארט-אפים שמגייסים עובדים וכספים בתחום הסמיקונדקטור מתרכזים בתחומים שמרניים יחסית, כגון פיתוח שבבים לצורכי דאטה ואחסון”, מסביר סולומון. “בתחומים הללו קיים ביקוש גובר, הודות להתפתחות של תעשיית האחסון בענן”.

מנתוני אתוסיה עולה כי חברות שעוסקות ברחפנים, רובוטיקה ורכב אוטונומי בולטות בביקושים. “הסיכון בענף קטן יחסית, לאור העובדה שהשווקים החדשים העלו במידה דרמטית את הביקוש לשבבים, ונפתחו הזדמנויות רבות ליצרניות”, אומר סולומון. “ההשקעות עולות, וכך גם הביקוש לעובדים בענף. יותר ויותר סטארט-אפים פונים לתחום זה, ומגבירים את הדרישה לעובדים. החברות הגדולות ביותר בתחום – אפל, אינטל ואמזון – מחריפות את המלחמה ביניהן על כוח האדם האיכותי, וכמעט כל האמצעים כשרים”.

לפי נתוני אתוסיה, גם הביקוש למפתחים בחברות סייבר צמח בצורה משמעותית, עם עלייה של 18% ב-2018; מה  שמעיד על כך שהתחום ממשיך לצבור תאוצה, כשישראל נתפשת בעיני העולם כארצם של מומחי הסייבר.

תופעה בולטת נוספת היא הדומיננטיות של שלושה תפקידים בהייטק, שנהנו אף הם מעלייה נאה בביקוש השנה – אנשי VLSI (עלייה של 9%), אנשי וריפיקציה (עלייה של 12%) ואלגוריתמאים (עלייה של 5%). גם ה-Data scientists יכולים לברך על העלייה בדרישה לשירותים שלהם, שמגיעה מחברות בשלל תחומים – מסחר אלקטרוני, רכב אוטונומי, אבטחת מידע, ביומד ועוד.

 

על יחידת המחקר של אתוסיה

המידע נאסף על ידי יחידת המחקר של חברת אתוסיה. יחידת המחקר של אתוסיה עוקבת אחר מגמות בתחומי התעסוקה בענפי ההייטק, הביוטק, הקלינטק ושוק ההון, ועורכת באופן קבוע סקרי שכר בענפי ההייטק והביוטק. איסוף המידע וניתוחו הם אחד מתחומי הפעילות המאפיינים את גישתה הייחודית של אתוסיה בתחומי משאבי האנוש, ההשמה בכלל וניהול הקריירה בפרט. אתוסיה מייצגת תפיסה מקצועית בתחומי משאבי האנוש ומציעה פתרונות איוש רחבים המבוססים על גישה ממוקדת-אנוש, על ידע מקצועי רחב ועל הבנה עסקית של הענפים הרלוונטיים.

 

הרשמה למגזין

להישאר מעודכנים תמיד בכל החדשות והטיפים הכי חשובים בעולם התעסוקה

שדה חובה*

אולי יעניין אותך גם...

אינפלציה גוברת

החורף כבר כאן

זה חודשים ארוכים שהאופטימיות שליוותה את שוק ההון ב-2021 מתפוגגת והולכת. בארה”ב, הבנק הפדרלי מוסיף להעלות את הריבית, במהלך שבנקים מרכזיים רבים בעולם מבצעים אף הם; האינפלציה גוברת; חברות גדולות שנראו חסינות למיתון, פותחות במהלכי פיטורים; המלחמה באוקראינה עדיין מעיבה על אירופה; ואי יציבות פוליטית בבריטניה הופכת את מצבה הלא פשוט, עקב הברקזיט, למאתגר אף יותר.

 

גל פיטורי עובדים

חרב הפיטורים פוגעת לא רק ביוניקורנים, אלא גם בחברות קטנות יותר.

דו"ח חושף את מצב הנשים העגום בהיי-טק הישראלי

רק שליש: דו”ח חושף את מצב הנשים העגום בהיי-טק הישראלי

דו”ח שהוציאה רשות החדשנות מלמד שההיי-טק הישראלי משתרך מאחור בייצוג נשים: רק כשליש מהמועסקים בו הן נשים וככל שעולים במעלה הפירמידה לתפקידי ניהול, ניהול בכיר והשקעות – כך קטן מספרן

משבר – כן, אסון גדול – לא

משבר – כן, אסון גדול – לא

בניגוד לחששות, אין צפי למשבר כלכלי נוסח 2001 ו-2008, אלא לגל מינורי שיסתיים תוך מספר רבעונים. כך יוכלו חברות הטכנולוגיה והעובדים להשאיר את הראש מעל המים בתקופה הסוערת הזו.

ההייטק מתגייס למען הקהילה

ההייטק מתגייס למען הקהילה

תרומה חברתית הפכה להיות חלק אינטגרלי מ”תנאי השירות” שמציעות חברות טכנולוגיה לעובדיהן. מאיפה זה בא, מה זה מעניק לחברה וכיצד יוצאים מזה נשכרים העובדים והחברות?

משבר הגיוס בהייטק: 6 טעויות שכדאי להימנע מהן

משבר הגיוס בהייטק: 6 טעויות שכדאי להימנע מהן

הביקוש לעובדים בתעשייה שובר שיאים, וגם התחלופה שלהם.
למה זה קורה, ומאיזה שגיאות אפשר להימנע בדרך לגיוס הטאלנט הבא שלכם