כפתור סגירה

כתבה בנושא המהפך של ילידי שנות ה-90 שהצטרפו לעולם ההייטק: קפיצה משמעותית באחוז המתכנתות המשתלבות בשוק העבודה

נתוני סיכום המחצית הראשונה של השנה חושפים כי 37% מהמתכנתים ילידי שנות ה-90 הן נשים, ביחס ל-13% בלבד בקרב ילידי שנות ה-50. עוד עולה מהנתונים כי ענף ההייטק רשם עלייה של 7.5% במספר המשרות הנפתחות ביחס לחציון המקביל אשתקד, ונראה שאפשר לשמור על אופטימיות להמשך.

אם אתן נשים ששואפות להשתלב בעולם ההייטק במקצוע עם פוטנציאל, שכר גבוה ושוויון בין נשים וגברים, נראה שכדאי לכן לשקול להשתלב בתפקידי פיתוח תוכנה. על פי נתוני אתוסיה, המתמחה בהשמה בתחום ההייטק, הביוטק והשמת בכירים, המתכנתים הישראלים ירשמו לזכותם בקרוב הישג נאה בכל הקשור לשוויון בין המינים, כאשר תחום התכנות יהיה הראשון בו ישתלבו נשים וגברים במידה שווה.

על פי נתוני הרבעון השני של 2016 שניתחה יחידת המחקר של אתוסיה, ילידי שנות ה-90 שהצטרפו בשנים האחרונות לשוק העבודה, יכולים כבר כעת להתגאות בעובדה שקרוב ל-40% מאנשי הפיתוח בקרב ילידי שנות ה-90 הן נשים, כאשר ההערכות הן שבשנים הקרובות, המספרים ישתוו. במבט היסטורי אין ספק כי מדובר בשינוי משמעותי ביחס לעבר. כך למשל, בקרב ילידי שנות ה-50 רק 13% הן נשים, אולם לאורך השנים המספר עולה בהתמדה.

“מדובר בנתון משמעותי שמעיד רבות על התפתחות הענף ושילובן של נשים בשוק ההייטק בכלל”, אומר רון שטרן, סמנכ”ל לקוחות באתוסיה, “להערכתי, תוך כשנתיים-שלוש נראה שוק שיהיה הרבה יותר שוויוני, זאת כתוצאה משילוב של מספר גורמים. ראשית, תוכניות שונות של המשרד לשוויון חברתי ומשרד הכלכלה שמקדמות נשים, למשל, תוכניות לקידום מספר התלמידות שנרשמות ללימודים במקצועות ריאליים, הן בגילאי התיכון והן באוניברסיטאות, או באמצעות הקמת מרכזים טכנולוגים ייעודיים שמטפחים יזמות של תלמידות מהמקצועות הריאליים והטכנולוגים בגילאי התיכון וקידום של יזמות טכנולוגית בקרב נשים בכלל האוכלוסייה”.

בנוסף, שטרן מציין כי היות והקורסים הטכנולוגיים של צה”ל ניזונים מבוגרי תיכון, נראה שהיחידות הטכנולוגיות קולטות לאחרונה יותר ויותר חיילות לקורסים היוקרתיים של המערך הטכנולוגי בצה”ל, בעיקר להכשרות של חיל מודיעין וחיל התקשוב. “החיילות ישתחררו בסיום השירות בעוד כשנתיים, לפני החיילים אשר משרתים תקופה ארוכה יותר. מטבע הדברים, נשים שמשתחררות מתפקידים טכנולוגיים בצבא, נחטפות לשוק העבודה במשכורות גבוהות שיכולות להגיע גם ל-23 אלף שקלים בחודש, אפילו לפני השלמת תואר ראשון”.

למי שרוצה להשתלב בתחום, ממליץ שטרן להתחיל להשקיע כבר בשנות התיכון. “אין ספק שהכל מתחיל מהתיכון ומהלימודים הריאליים. תלמידים ותלמידות שילמדו כמה שיותר מקצועות ריאליים ברמה של חמש יחידות יקדמו את הסיכויים לזימון למיונים ליחידות הטכנולוגיות, ואלו כבר משמשים קרש קפיצה משמעותי לעולם האזרחי”, הוא אומר. בהקשר זה, מציין שטרן כי תוכנית ממשלתית משמעותית לעידוד לימודי חמש יחידות יכולה בהחלט להגדיל גם את מספר המועמדים (נשים וגברים) ליחידות האלו ובטווח הארוך, תתרום רבות לעתידו של ההייטק והביוטק הישראלי, כתעשייה משגשגת וצומחת, שתוביל את נתוני הייצוא בעתיד

“כ-10% מהשוק העובד בישראל משתייך לענף הייטק. מתוכם, בערך 50% עוסקים במחקר ופיתוח (כ-150 אלף איש), וסביר להניח שחלקם הגדול מאוד הם בוגרי יחידות טכנולוגיות למיניהן. נוסף על כך, ברוב המקרים, יש עדיפות בשוק העבודה לבוגרי האוניברסיטאות המובילות במקצועות טכנולוגיים”, אומר שטרן. 

 src=

גיוסי ההון לא תורגמו לשוק העבודה

בבחינה רחבה יותר של נתוני ענף ההייטק ברבעון השני של השנה, ניתן לומר כי המחצית הראשונה של 2016 לא הצביעה על חזרה של ענף ההייטק לימי תור הזהב שלו, וזאת למרות שהרבעון האחרון התאפיין במספר שיא של השקעות בחברות סטארט-אפ ישראליות. מנתוני החציון הראשון של השנה עולה כי נרשמה עלייה של 7.5% במספר המשרות החדשות הנפתחות ביחס לחציון המקביל אשתקד. בתחלופת עובדים בתפקידים קיימים בתוך ארגונים, נצפתה עליה של 9% המעידה על שוק תעסוקה חי, כיוון שבשוק כזה יותר עובדים פונים החוצה לחפש משרות חדשות.

  src=

“בהשוואה לרבעון הראשון של השנה, הנתונים מראים שהשוק לא חווה קפיצה משמעותית, או האטה משמעותית, בכמות המשרות שנפתחות ובהיקף הגיוסים. אולם בהשוואה חציונית ביחס לחציון המקביל אשתקד אנחנו מזהים מגמת עליה שיכולה לשמש כנקודה אופטימית להמשך”, אומר שטרן. “חשוב גם להדגיש שלמרות שחודש יוני בלט בגיוסי הון בקרב חברות ישראליות, השוק לא ממהר להגיב ולתרגם את גיוס ההון לגיוס עובדים חדשים. זה בא לידי ביטוי גם במשך הזמן לסגירת משרה. כשקצב הגידול בגיוסים הוא מתון לעומת מס’ מחפשי העבודה, החברות המגייסות עצמן, משקיעות יותר זמן בבחירת המועמדים ובהחלטות הגיוס שלהם ולכן זמן סגירת המשרה מתארך. להערכתנו, עיקר ההון שגויס מופנה בשלב זה להגדלת תקציבי שיווק של החברות שגייסו את הכסף. למעשה, ייתכן שאי הוודאות ששוררת בשווקים ובכלכלה העולמית, מביאה לסוג של עמדת המתנה בקרב החברות הישראליות שממתינות לראות אם וכיצד המצב ישפיע עליהן”.

 src=

אשר להמשך השנה, שטרן מוסיף כי מבחינת קצב הגיוסים, שנת 2016 שומרת בינתיים על קצב גבוה של גיוסים ואקזיטים, ולכן הוא אופטימי גם באשר לשוק התעסוקה. “באופן היסטורי, אנחנו מזהים מגמה של עלייה בכמות הגיוסים במחצית השנייה של השנה, כאשר הרבעון האחרון של השנה הוא בדרך כלל הרבעון הכי משמעותי מבחינת גיוסי כוח אדם, בין היתר בשל יתרת תקציבי הגיוס שהחברות מנצלות לפני תום שנת הכספים. אנו מעריכים שתהיה התעוררות כבר במהלך חודשי הקיץ, אולם בכל מקרה, ברור שהשוק ימשיך להיות זהיר כפי שהוא מתנהל מאז שנת 2008. לגבי השנה הבאה – עדיין מוקדם להתנבא”, הוא אומר.

השכר מדשדש

בהשוואה לחציון המקביל אשתקד, נראה כי הייתה עליה מתונה בביקוש לעובדים ברוב התחומים, אולם ישנם מקצועות שבלטו במגמת הביקושים, בראשם, תחום טכנולוגית המידע (IT) שהציג עלייה של 9% בביקושים לעובדים ותחום פיתוח חומרה, שהציג עליה בביקושים לעובדים של 6.5% בחציון הראשון של 2016, ביחס לחציון המקביל אשתקד. נציין כי נתונים אלו בולטים במיוחד לאחר מספר שנים בהן תחום החומרה בישראל חווה מספר גלי פיטורים וירידה בהיקף המשרות החדשות בתחום. 

 src=

***לסקר השכר המלא של אתוסיה בשוק ההייטק והביוטק-לחץ כאן ***

אשר לשכר בענף ההייטק, נראה שמי שנהנו מתוספת משמעותית יחסית הם עובדי פיתוח צד שרת שנהנו מעלייה ממוצעת של 8% ביחס לחציון הראשון של 2015, כמו גם עובדי טכנולוגיית מידע וניהול פיתוח שרשמו בחציון הנוכחי תוספת ממוצעת של 7.5% בשכר ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

“קפיצות השכר, גם אלו שהיו בעבר, הן לרוב לא רוחביות לכלל השוק”, מציין שטרן. “כשבוחנים את הנתונים פר טכנולוגיה, ניכר שבכל תקופה יש טכנולוגיה חדשה שמי שלומד אותה, יכול ליהנות מקפיצת שכר נאה, לעיתים גם של 15%. להערכתי, בשנים הקרובות נראה מגמה כזו בקרב מפתחי Python ו-JavaScript“.

בנוסף, מי שרוצה ליהנות מהזדמנות לשכר עתידי גבוה, יכול לנסות להשתלב בעולם של אבטחת מידע, איחסון מידע, פינטק ואלגו-טריידינג. “קשה לדעת לאן הטכנולוגיה תתפתח בהמשך, אבל בשנה- שנתיים הקרובות אנו מעריכים שאלו ימשיכו להיות תחומים מבוקשים, וכמובן שבהתאם, המועמדים הרלוונטיים ייהנו גם משכר גבוה יחסית לענף”, מסכם שטרן.

 src=

על יחידת המחקר של אתוסיה

המידע נאסף על ידי יחידת המחקר של חברת אתוסיה. יחידת המחקר של אתוסיה עוקבת אחר מגמות בתחומי התעסוקה בענפי ההייטק, הביוטק, הקלינטק ושוק ההון, ועורכת באופן קבוע סקרי שכר בענפי ההייטק והביוטק. איסוף המידע וניתוחו הם מתחומי הפעילות המאפיינים את גישתה הייחודית של אתוסיה בתחומי משאבי האנוש וההשמה בכלל וניהול הקריירה בפרט. אתוסיה מייצגת תפיסה מקצועית בתחומי משאבי האנוש ומציעה פתרונות איוש רחבים המבוססים על גישה ממוקדת-אנוש, על ידע מקצועי רחב ועל הבנה עסקית מעמיקה של הענפים הרלוונטיים.

 

 

הרשמה למגזין

להישאר מעודכנים תמיד בכל החדשות והטיפים הכי חשובים בעולם התעסוקה

שדה חובה*

אולי יעניין אותך גם...

אינפלציה גוברת

החורף כבר כאן

זה חודשים ארוכים שהאופטימיות שליוותה את שוק ההון ב-2021 מתפוגגת והולכת. בארה”ב, הבנק הפדרלי מוסיף להעלות את הריבית, במהלך שבנקים מרכזיים רבים בעולם מבצעים אף הם; האינפלציה גוברת; חברות גדולות שנראו חסינות למיתון, פותחות במהלכי פיטורים; המלחמה באוקראינה עדיין מעיבה על אירופה; ואי יציבות פוליטית בבריטניה הופכת את מצבה הלא פשוט, עקב הברקזיט, למאתגר אף יותר.

 

גל פיטורי עובדים

חרב הפיטורים פוגעת לא רק ביוניקורנים, אלא גם בחברות קטנות יותר.

דו"ח חושף את מצב הנשים העגום בהיי-טק הישראלי

רק שליש: דו”ח חושף את מצב הנשים העגום בהיי-טק הישראלי

דו”ח שהוציאה רשות החדשנות מלמד שההיי-טק הישראלי משתרך מאחור בייצוג נשים: רק כשליש מהמועסקים בו הן נשים וככל שעולים במעלה הפירמידה לתפקידי ניהול, ניהול בכיר והשקעות – כך קטן מספרן

משבר – כן, אסון גדול – לא

משבר – כן, אסון גדול – לא

בניגוד לחששות, אין צפי למשבר כלכלי נוסח 2001 ו-2008, אלא לגל מינורי שיסתיים תוך מספר רבעונים. כך יוכלו חברות הטכנולוגיה והעובדים להשאיר את הראש מעל המים בתקופה הסוערת הזו.

ההייטק מתגייס למען הקהילה

ההייטק מתגייס למען הקהילה

תרומה חברתית הפכה להיות חלק אינטגרלי מ”תנאי השירות” שמציעות חברות טכנולוגיה לעובדיהן. מאיפה זה בא, מה זה מעניק לחברה וכיצד יוצאים מזה נשכרים העובדים והחברות?

משבר הגיוס בהייטק: 6 טעויות שכדאי להימנע מהן

משבר הגיוס בהייטק: 6 טעויות שכדאי להימנע מהן

הביקוש לעובדים בתעשייה שובר שיאים, וגם התחלופה שלהם.
למה זה קורה, ומאיזה שגיאות אפשר להימנע בדרך לגיוס הטאלנט הבא שלכם